Trenger jeg en arkitekt som designer mitt tilpassede hjem?

Dersom du ikke har spesifikke krav eller ønsker til hjemmet ditt, vil kanskje en hvilken som helst bolig oppleves som bra nok. Men hva om du har helt spesielle ønsker for boligen din, eller behov for et hjem som er tilpasset akkurat deg?

Tilpassede hjem er designet for å oppfylle spesielle krav eller ønsker. Her ser vi nærmere på hvordan du går frem om du har en spesiell bolig i tankene som du ønsker å realisere. Trenger du for eksempel hjelp fra en arkitekt?

 

Slik kan man realisere drømmen om tilpassede hjem 

Dersom man ønsker tilpassede hjem, kan man være heldig å finne en bolig på bruktmarkedet som oppfyller kravene. Det er også mulig at du kan finne nye byggeprosjekter i nærområdet, med hjem som er tilpasset dine ønsker.

I mange tilfeller er det imidlertid vanskelig å finne boliger som er tilpasset kravene en har. Da kan en arkitekt hjelpe deg med å designe ditt tilpassede hjem fra bunnen av. Fordelen med dette er at du kan ta del i prosessen og få en bolig som er skreddersydd dine krav og ønsker.

 

Eksempler på tilpassede hjem en arkitekt kan designe

Det finnes mange ulike boliger som kan defineres som «tilpassede hjem». Det de alle har til felles, er at de er bygget med et spesifikt formål. Her er noen eksempler på tilpassede boliger en arkitekt kan tegne:

 

  • Livsløpsboliger: Tilrettelagt for bruk gjennom alle livets faser
  • Boliger tilpasset bevegelseshemmede og rullestolbrukere: Tilrettelagt for bruk av gåstol, rullestol eller andre hjelpemidler
  • Miljøboliger: Hjem som er tilpasset for å gi et minst mulig klimafotavtrykk
  • Energieffektive boliger: Boliger som er godt isolerte og som har godt innslipp av naturlig dagslys
  • Boliger med spesielt visuelt design

 

Tilpassede hjem kan med andre ord være så mangt. Noen kan ha et ønske om å bygge en bolig som kan brukes hele livet – enten man er ung eller gammel. Andre ønsker kanskje et hjem som har en spesifikk visuell utforming, der huset har en spennende form eller lignende.

Det er også mange som ønsker hjem som er miljøvennlige. Dette kan for eksempel bety at boligen er bygget av gjenbrukte eller pustende materialer, eller at det er tilrettelagt for dyrking av egen mat. Det er også mange som ønsker boliger med grønne tak og beplantning!

 

Planlegg ditt tilpassede hjem

Dersom du ønsker et hjem som er tilpasset deg og dine krav eller ønsker, har du flere valg. Om du ikke kan finne boliger på bruktmarkedet eller nye byggeprosjekter som er aktuelle, er det ofte nyttig å få hjelp av en arkitekt.

Lag gjerne en liste over hvilke krav boligen skal oppfylle. Deretter kan du forhøre deg med et arkitektkontor eller andre eksperter, og finne ut hva som faktisk er mulig å realisere.

Underveis i planleggingsprosessen blir det kanskje gjort endringer, slik at det endelige resultatet blir funksjonelt, trygt og praktisk. Samtidig er det en fordel om boligen ser bra ut.

Enten du drømmer om et hjem som er tilpasset omgivelsene eller de som bor der, finnes det muligheter. Begynn gjerne planleggingsprosessen allerede nå!